Werkwijze Ria

Naast het praten kan er in de sessies worden gewerkt met meerdere technieken:

  • Lichaamsgericht: dit wil zeggen dat de lichamelijke sensaties en spieren steeds worden meegenomen in het werk. Het lichaam reageert meer of minder subtiel op elke psychische verandering, vaak heel ongemerkt. Ook hebben we in de loop van ons leven allerlei fysieke gewoontes aangenomen, die op hun beurt weer doorwerken in hoe we voelen en gedragen. Eenvoudige fysieke technieken kunnen helpen om een situatie beter onder controle te krijgen. Iedereen kent het verschil dat je voelt als je je rug recht, of je borst vooruit zet. Zo zijn er ook subtielere technieken om met het lichaam te werken als ingang tot verandering.
  • Meditatief: in ontspanning zijn we beter in staat om de subtiliteiten van ons denken, voelen en lichaam op te merken en te volgen. Dat biedt een ingang om mee verder te werken. Ook kan een meditatieve geleide fantasie helpen naar meer ontspanning, of juist een ingang bieden naar onbewuste wijsheid.
  • Dromen werk: dromen vertellen ons meer over waar we in ons leven meer bezig zijn en leveren een ingang om meer over onszelf te weten te komen, of om onszelf te veranderen. We kunnen ingaan op de droom symbolen, of de droom juist uitwerken in de vorm van een rollenspelachtige setting.
  • Relatiesessies: hier wordt de relatiedynamiek onderzocht en de problemen bloot gelegd. Er wordt gekeken naar het eigen functioneren in de relatie, wat is mijn bijdrage aan de problemen. Er wordt gestreefd om door een nieuwe manier van naar elkaar kijken, elkaar begrijpen en met elkaar omgaan, de relatie te verbeteren.
  • Huiswerk: het kan voorkomen dat in het kader van wat er in een sessie omhoog is gekomen, je opdrachten mee naar huis krijgt om zelf thuis verder te komen. Dit kunnen oefeningen zijn om een techniek die je in de sessie hebt geleerd meer eigen te maken; het kan ook gaan om het lezen van een bepaald stuk, of een opdracht tot een bepaalde van te voren samen besproken actie.